Bol u donjem delu leđa je bolesto modernog doba, podjednako pogađa i mlađe i starije osobe, a stručnjaci predviđaju da će više od 70% odraslih osoba imati bol u leđima u toku svog života. Ukoliko imate bol u leđima obavezno je uspostaviti pravilnu dijagnozu kako bi i lečenje bilo efikasnije. Ako želite da budete ili da se vratite među 30% ljudi koji nemaju problema sa bolom u leđima, poslušajte naše savete.

  1. Ležanje i mirovanje je kontraindikovano, najbolja aktivnost za početak jeste šetnja.
  2. Istezanje donjeg dela leđa opušta mišiće, pa 2-3 serije istezanja sa 8 ponavljanja mogu dovesti do trenutnog popuštanja bola.
  3. Utvrdite položaje koji izazivaju bol i izbegavajte ih dok ne ojačate mišiće leđa i trupa.
  4. Ne radite vežbe ukoliko je bol prisutan, istezanje će Vam više prijati.
  5. Ispravite se, tj dovedite leđa u pravilan položaj. Nepravilan položaj tokom stajanja i sedenja će sigurno dovesti do bola. Stanite ispred ogledala i korigujte svoje držanje.
  6. Ukoliko radite vežbe, ne preskačite zagrevanje. Samo dobro zagrejano tkivo je spremno za jačanje i dalje pobede.
  7. Ne podižite teške predmete sa poda naglim i trzajućim pokretima, takođe koristite noge a ne leđa za podizanje.
  8. Ne dižite teret iznad nivoa glave i ramena.
  9. Vežbe možete raditi i u bazenu, gde Vam potisak vode i Arhimedov zakon asistiraju pri izvođenju pokreta, pa je bazen ujedno o odlično okruženje za fizičku aktivnost.
  10. Bol u lumbalnoj kičmi ne mora biti dugotrajan, ali ako su bolovi konstantni i traju više meseci, odlazak kod lekara je obavezan!

Bol u donjem delu leđa je najčešće posledica loše biomehanike lumbalnog dela. Nešto manje od 1% slučajeva ima ozbiljnjiju pozadinu kao što su prelomi, tumori ili neke sistemske bolesti.

Leave a reply